Προετοιμασία εξετάσεων

Για τις περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Υπάρχουν όμως ορισμένες εξετάσεις που προϋποθέτουν κατάλληλη προετοιμασία κάποιες μέρες πριν το καθορισμένο ραντεβού, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απεικόνιση. Αφού κλείσετε τηλεφωνικά το ραντεβού σας, θα σας δοθούν αναλυτικά όλες οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, τις οποίες μπορείτε να τις βρείτε και γραπτώς παρακάτω.

Πολυπαραμετρική Προστάτη

  • Κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση των αιματολογικών εξετάσεων (τιμή PSA)

  • Εάν ο εξεταζόμενος έχει υποβληθεί σε βιοψία, η εξέταση μπορεί να γίνει μετά από 6 εβδομάδες

  • Συστήνεται η αποχή εκσπερμάτωσης τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εξέταση

  • Προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα του αέρος στο έντερο που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον προστατικό αδένα και μπορεί να επηρεάσει την διάγνωση, προτείνεται η ακόλουθη τριήμερη διατροφή:

Αξονική Στεφανιογραφία

Για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση, ο εξεταζόμενος οφείλει να έχει 65 σφύξεις / λεπτό. Σε περίπτωση που οι σφίξεις υπερβαίνουν το όριο, συνιστάται η λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για 3 ημέρες πριν τη διενέργεια της εξέτασης, σε συνεννόηση πάντα με τον προσωπικό του καρδιολόγο.

Την ημέρα της εξέτασης, ο εξεταζόμενος λαμβάνει κανονικά τη φαρμακευτική του αγωγή. Οφείλει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 3 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εξέτασης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ και το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εξέτασης.
Σε περίπτωση αλλεργίας, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να ενημερώσει το προσωπικό.
Κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση οποιασδήποτε παλαιότερης εξέτασης (πχ προηγούμενη κλασική ή αξονική στεφανιογραφία, υπέρηχος καρδιάς, καρδιολογική έκθεση κλπ).
Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε παρακαμπτήρια επέμβαση (bypass), είναι σημαντικό να προσκομίσει το πρακτικό του χειρουργείου.

ΜΕΤΡΗΣΗ CALCIUM SCORE:
Παρέχεται η δυνατότητα μέτρησης του φορτίου των αποτιτανωμένων αθηρωματικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, το οποίο αποτελεί ποσοτικό δείκτη του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία για τη μέτρηση αυτή.

Μαγνητική Εντερογραφία

Το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης ο ασθενής τρώει ελαφριά τροφή, νωρίς (π.χ. αραιή σούπα, όχι λάδι, με ρύζι).

➣ Για βελτίωση της γεύσης μπορεί να προστεθεί αλάτι, λεμόνι, κοτόπουλο (στήθος, χωρίς πέτσα) ή μοσχάρι (χωρίς ίχνος λίπους), τα οποία όμως ΔΕΝ θα πρέπει καταναλωθούν από τον εξεταζόμενο.

Από ροφήματα, επιτρέπεται μόνο χαμομήλι με ή χωρίς ζάχαρη ή αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό (π.χ. ΗΒΗ ή ΛΟΥΞ ή BLE). Οι φυσικοί χυμοί απαγορεύονται.

Την ημέρα της εξέτασης ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι νηστικός και να προσέλθει 1 ώρα και 15 λεπτά πριν την εξέταση.

Κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση προηγούμενων εξετάσεων που αφορούν στην κοιλιακή χώρα.
Χρησιμοποιείται ενδοφλέβιο σκιαγραφικό το οποίο δεν περιλαμβάνεται στην τιμή

Αξονική (Virtual) Κολονοσκόπηση

Η ενδεδειγμένη προετοιμασία περιλαμβάνει:

Την ημέρα πριν την εξέταση:
➣ Ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι (έπειτα ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παραμείνει νηστικός)

➣ Από τις 6:00 το απόγευμα, έναρξης λήψης 2 φακέλων FORTRANS (1 φάκελος ανά μία ώρα – το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο κρύο νερό ή 1 λίτρο χυμό μήλου), ώστε να επιτευχθεί επαρκής καθαρισμός του εντέρου

Την ημέρα της εξέτασης:
➣ Έξι (6) ώρες πριν την εξέταση, λήψη 2 φακέλων FORTRANS (1 φάκελος ανά μία ώρα – το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο κρύο νερό ή 1 λίτρο χυμό μήλου), ώστε να επιτευχθεί επαρκής καθαρισμός του εντέρου

➣ Τέσσερις (4) ώρες πριν την εξέταση, λήψη 30ml γαστρογραφίνης διαλυμένη σε 500ml νερό (καταναλώνεται εντός μισής ώρας)

Η συνήθης φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται κανονικά.

Ο εξεταζόμενος οφείλεται να ενημερώσει τον ιατρό αναλυτικά για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, ιδίως για φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος και φάρμακα για το διαβήτη.

Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος δεν μπορεί να ακολουθήσει την προαναφερθείσα ενδεδειγμένη προετοιμασία, μπορεί να επιλέξει την παρακάτω προετοιμασία:


Την ημέρα πριν την εξέταση:
➣ Ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι (έπειτα ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παραμείνει νηστικός)

➣ Από τις 6:00 το απόγευμα, έναρξης λήψης 4 φακέλων FORTRANS (1 φάκελος ανά μία ώρα – το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο κρύο νερό ή 1 λίτρο χυμό μήλου), ώστε να επιτευχθεί επαρκής καθαρισμός του εντέρου


Την ημέρα της εξέτασης:
➣ Τέσσερις (4) ώρες πριν την εξέταση, λήψη 30ml γαστρογραφίνης διαλυμένη σε 500ml νερό (καταναλώνεται εντός μισής ώρας)

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.