Προετοιμασίες

Προετοιμασία εξετάσεων.

Αφού κλείσετε τηλεφωνικά το ραντεβού σας θα σας ενημερώσουμε για τις προετοιμασίες των εξετάσεων που θα κάνετε. Παρακάτω θα τις  βρείτε και γραπτώς. 

Πολυπαραμετρική Προστάτη

 • Κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση των αιματολογικών εξετάσεων (τιμή PSA)

 • Εάν ο εξεταζόμενος έχει υποβληθεί σε βιοψία, η εξέταση μπορεί να γίνει μετά από 6 εβδομάδες

 • Συστήνεται η αποχή εκσπερμάτωσης τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την εξέταση

 • Προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα του αέρος στο έντερο που βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον προστατικό αδένα και μπορεί να επηρεάσει την διάγνωση, προτείνεται η ακόλουθη τριήμερη διατροφή:

Αξονική Στεφανιογραφία

Για την καλύτερη δυνατή απεικόνιση, ο εξεταζόμενος οφείλει να έχει <= 65 σφίξεις / λεπτό. Σε περίπτωση που οι σφίξεις υπερβαίνουν το όριο, συνιστάται η λήψη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής για 3 ημέρες πριν τη διενέργεια της εξέτασης, σε συνεννόηση πάντα με τον προσωπικό του καρδιολόγο.

Την ημέρα της εξέτασης, ο εξεταζόμενος λαμβάνει κανονικά τη φαρμακευτική του αγωγή. Οφείλει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 3 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εξέτασης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ και το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εξέτασης.
Σε περίπτωση αλλεργίας, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να ενημερώσει το προσωπικό.
Κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση οποιασδήποτε παλαιότερης εξέτασης (πχ προηγούμενη κλασική ή αξονική στεφανιογραφία, υπέρηχος καρδιάς, καρδιολογική έκθεση κλπ).
Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε παρακαμπτήρια επέμβαση (bypass), είναι σημαντικό να προσκομίσει το πρακτικό του χειρουργείου.

ΜΕΤΡΗΣΗ CALCIUM SCORE:
Παρέχεται η δυνατότητα μέτρησης του φορτίου των αποτιτανωμένων αθηρωματικών αλλοιώσεων των στεφανιαίων αρτηριών, το οποίο αποτελεί ποσοτικό δείκτη του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία για τη μέτρηση αυτή.

Μαγνητική Εντερογραφία

Ο εξεταζόμενος υποβάλλεται για τρεις (3) ημέρες πριν την εξέταση σε υδαρή δίαιτα. Επιτρέπεται μόνο η αραιή σούπα με ρύζι, στην οποία μπορεί να προστεθεί αλάτι και λεμόνι (αλλά όχι λάδι), και από την οποία ο εξεταζόμενος μπορεί να τρώει όση και όποτε επιθυμεί.

Για βελτίωση της γεύσης μπορεί να προστεθεί κοτόπουλο (στήθος, χωρίς πέτσα) ή μοσχάρι (χωρίς ίχνος λίπους), τα οποία όμως ΔΕΝ θα πρέπει καταναλωθούν από τον εξεταζόμενο.

Από ροφήματα, επιτρέπεται μόνο το χαμομήλι με ή χωρίς ζάχαρη και τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι φυσικοί χυμοί.

Την ημέρα της εξέτασης ο εξεταζόμενος θα πρέπει να είναι νηστικός και να προσέλθει 1 ώρα και 15 λεπτά πριν την εξέταση.

Κρίνεται απαραίτητη η προσκόμιση προηγούμενων εξετάσεων που αφορούν στην κοιλιακή χώρα.

Αξονική (Virtual) Κολονοσκόπηση

Η ενδεδειγμένη προετοιμασία περιλαμβάνει:

Την ημέρα πριν την εξέταση:

 • Ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι (έπειτα ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παραμείνει νηστικός)
 • Από τις 6:00 το απόγευμα, έναρξης λήψης 2 φακέλων FORTRANS (1 φάκελος ανά μία ώρα – το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο κρύο νερό ή 1 λίτρο χυμό μήλου), ώστε να επιτευχθεί επαρκής καθαρισμός του εντέρου

  Την ημέρα της εξέτασης:
 • Έξι (6) ώρες πριν την εξέταση, λήψη 2 φακέλων FORTRANS (1 φάκελος ανά μία ώρα – το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο κρύο νερό ή 1 λίτρο χυμό μήλου), ώστε να επιτευχθεί επαρκής καθαρισμός του εντέρου
 • Τέσσερις (4) ώρες πριν την εξέταση, λήψη 30ml γαστρογραφίνης διαλυμένη σε 500ml νερό (καταναλώνεται εντός μισής ώρας)

Η συνήθης φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται κανονικά.

Ο εξεταζόμενος οφείλεται να ενημερώσει τον ιατρό αναλυτικά για τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, ιδίως για φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος και φάρμακα για το διαβήτη.

Σε περίπτωση που ο εξεταζόμενος δεν μπορεί να ακολουθήσει την προαναφερθείσα ενδεδειγμένη προετοιμασία, μπορεί να επιλέξει την παρακάτω προετοιμασία:

Την ημέρα πριν την εξέταση:

 • Ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι (έπειτα ο εξεταζόμενος θα πρέπει να παραμείνει νηστικός)
 • Από τις 6:00 το απόγευμα, έναρξης λήψης 4 φακέλων FORTRANS (1 φάκελος ανά μία ώρα – το περιεχόμενο κάθε φακέλου διαλύεται σε 1 λίτρο κρύο νερό ή 1 λίτρο χυμό μήλου), ώστε να επιτευχθεί επαρκής καθαρισμός του εντέρου

  Την ημέρα της εξέτασης:
 • Τέσσερις (4) ώρες πριν την εξέταση, λήψη 30ml γαστρογραφίνης διαλυμένη σε 500ml νερό (καταναλώνεται εντός μισής ώρας)
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.