Επικοινωνία Πάτρα:  2610361100, 2610365000, email:  info@magnitikipatron.gr       Πύργος: 2621023300, email: infopyrgos@magnitikipatron.gr

Καρκίνος στον προστάτη

Καρκίνος στον προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες. 

Ο προστάτης είναι ο αδένας ο οποίος βρίσκεται στην πύελο, κάτω από την ουροδόχο κύστη. Το σχήμα του και το μέγεθoς του μπορεί να παρομοιαστεί με ένα κάστανο.

Ο κύριος ρόλος του είναι η παραγωγή ενός υγρού. Αυτό το υγρό αποτελεί θρεπτικό συστατικό για το σπέρμα το οποίο με την σειρά του συμβάλλει στην διαδικασία της σύλληψης. 

Ο πιο απλός τρόπος για την εξέταση του είναι η διαδικασία της ψηλάφησης (δακτυλική εξέταση) και αυτό επιτυγχάνεται αφού βρίσκεται μπροστά από το ορθό. 

Συμπτώματα

Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών είναι αυτοί που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.

Ο πόνος κατά την ούρηση, η στυτική δυσλειτουργία, η συχνοουρία, η αιματουρία, είναι κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της θέσης του.
Ωστόσο, στην πλειονότητα τους δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση.
Σε περίπτωση που η διάγνωση γίνει έγκαιρα τότε είναι σχεδόν βέβαιη η θεραπεία.

Αίτια

Με την πάροδο της ηλικίας ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζει αυξημένη συχνότητα. Οι κίνδυνοι που συμβάλλουν στην εκδήλωση του είναι κυρίως το οικογενειακό ιστορικό, η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες και η ηλικία.
Φαίνεται πως η κληρονομικότητα και οι γονιδιακοί παράγοντες είναι αυτοί που αυξάνουν τις πιθανότητες στο διπλάσιο.

Διάγνωση 

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η έκτη συχνότερη αιτία θανάτου στους άνδρες.
Στην έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει καταρχάς η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), που γίνεται με εξέταση αίματος και θα μπορούσε να δώσει τα πρώτα σημάδια για την εμφάνιση του καρκίνου, σε περίπτωση που οι τιμές είναι ανεβασμένες. Όμως, η αύξηση αυτής της τιμής μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις. Αξιοσημείωτο είναι πως ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν φυσιολογικά επίπεδα παρόλο που νοσούν. Γι΄αυτόν τον λόγο, η έγκαιρη διάγνωση του αδενοκαρκινώματος θα πρέπει να συνδυάζεται και με την δακτυλική εξέταση που πραγματοποιείται από τον ιατρό.   

Αναφορικά με την απεικονιστική του μελέτη, η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη είναι μια εξειδικευμένη ανώδυνη εξέταση που απεικονίζει με μεγάλη ευαισθησία τον αδένα και εντοπίζει τις εστίες, καθοδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στοχευμένα στην λήψη υλικού με βιοψία.

Η διόρθωση του κειμένου έγινε από τους ιατρούς του κέντρου.

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται.